U bent hier: Home › Competitie › Competitie nieuws

Competitie nieuws

Beste leden, 

Het bericht van de competitiecommissie over compact spelen door de competitieteams heeft een beperkt aantal reacties opgeleverd van de competitie-spelers. Omdat het spelen van competities niet alleen de competitie-spelers aangaat maar met name ook gaat over de baancapaciteit vindt de commissie het belangrijk alle leden hierover te informeren.

Overwegingen competitiecommissie

Wat is compact spelen?

* Volgens de KNLTB moet compact spelen alle onderstaande elementen bevatten :
1. Beslissend punt bij deuce
2. Derde set super tie-break

Daarbij geldt dat als er gekozen wordt voor compact spelen dat dat dan voor alle wedstrijddagen van de betreffende competitie geldt en dat het niet mogelijk is om compact spelen ten dele in te voeren.

Let wel: de verenigingen kunnen wel kiezen om op bepaalde wedstrijddagen compact spelen niet in te voeren. Daarover hieronder meer.

Onderstaande suggesties die vanuit de competitie-spelers zijn gedaan kunnen dan ook niet opgevolgd worden:
* Als suggestie is aangegeven dat bijvoorbeeld alleen een derde set tiebreak , of compact spelen voor alleen dubbels ingevoerd zou moeten worden. Dat is volgens de KNLTB geen optie.
* Ook is de suggestie gedaan dat teams strakker moeten omgaan met starttijden, en dat direct inspelen moet beginnen als een baan vrijkomt. Deze discipline-suggesties zijn allemaal waar maar we gaan voor een redelijk ontspannen sfeer. Daarnaast menen wij dat er altijd situaties zijn op een wedstrijddag, waarbij banen leegstaan.

Wat betekent dat nu concreet voor het komende seizoen?

* Donderdagochtend speelt er maar 1 team en dan is er geen enkel probleem met de baancapaciteit. Compact spelen wordt niet ingevoerd
* Aan de vrijdagavondcompetitie doen 8 teams mee en blijven de huidige vrijdagavondcompetitieregels gehandhaafd onder één voorwaarde : dat de verdeling van de competitieteams uit en thuis ook daadwerkelijk uitkomt op 4 om 4 op vrijdagavond. Mocht de indeling die de KNLTB maakt anders uitwijzen dan zal de competitiecommissie niet anders kunnen dan ook voor deze competitie compact spelen in te voeren
* 13 teams zijn ingeschreven voor de zaterdagcompetitie. Volgens de baancapaciteitsberekening van de KNLTB (zonder compact spelen) is er ruimte voor 6 teams per speeldag op het park. Met compact spelen is er voldoende ruimte voor 7 teams. De competitiecommissie staat op het standpunt dat het ‘uitloten’ van één team (en dat zou dan mogelijk een team kunnen zijn dat al jarenlang aan de competitie mee doet) niet wenselijk is. Voor de zaterdagcompetitie wordt het compact spelen wel ingevoerd.
* Voor de nieuwste competitievormen (Zomeravond woensdag, Zondagavond 8/9) geldt dat de KNLTB alleen de regels van compact spelen toestaat.
* Voor de zondag (jeugd geel overdag) competitie voorzien wij capaciteitsproblemen en wordt ook het compact spelen ingevoerd.

Tenslotte:

* Houdt er als team rekening mee dat elke thuisvereniging zelf bepaalt of de regels van compact spelen gelden of niet. Het is aan de aanvoerders van de teams om deze informatie tijdig op te halen.
* De verdeling van de baancapaciteit tussen competitiespelers en recreanten blijft een voortdurend punt van aandacht. De competitiecommissie hoopt met bovenstaande keuzes daar op een verantwoorde wijze mee om te zijn gegaan, waarbij het besef er is dat we het niet iedereen naar de zin kunnen maken. Een evaluatie met de deelnemende teams aan de zaterdagcompetitie zal de competitiecommissie gebruiken om haar standpunt voor de volgende competitie te bepalen.

Vriendelijke groet,
Competitiecommissie LTV Maarn


Ogenblik a.u.b. ...